Dia Mundial del Treball Social a Lleida

L’ús del llenguatge, determinant en la intervenció de Treball Social

Descarregar Pdf

L’elecció d’unes paraules o unes altres, les dificultats a l’hora de comunicar-se en l’exercici de la tasca professional o allò que no s’expressa verbalment són alguns dels aspectes que incideixen en la intervenció de Treball Social. Així ha quedat palès avui durant la commemoració del Dia Mundial del Treball Social a Lleida que s’ha celebrat a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida (FEPTS-UdL). Durant la jornada, inaugurada per Carles Alsinet, degà de la FEPTS, i Mercè Civit, membre de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya; s’ha analitzat la força de la paraula i com influencia en el Treball Social. Quin poder tenen els mots com agent de canvi i com afecta la tasca dels professionals del sector l’ús del llenguatge.
 
Quatre especialistes en el camp del Treball Social han conversat sobre el compromís de la paraula dita, les estructures de poder i la paraula complida. M. José Aguilar, Catedràtica de Servei Social de la Universitat de Castilla-La Mancha; Miren Ariño, professora de la Universitat del País Basc; Pedro Celiméndiz, director de Serveis Comunitaris i Alberto Rodríguez, mediador del Programa de Mediació i Reparació Penal de la Generalitat de Catalunya han intercanviat punts de vista sobre com cal abordar a més, el pes de la comunicació no verbal en les intervencions professionals, parant atenció especialment a qüestions com les barreres idiomàtiques, els aspectes culturals o ideològics. Els experts han parlat de les emocions, els valors i altres qüestions que influencien la comunicació com pot ser, per exemple, la manera de vestir-se. Finalment, la conversa s’ha centrat en les dificultats que hi ha a l’hora de comunicar-se durant l’exercici de la tasca professional i de com influencien les diferents vies de comunicació utilitzades i l’elecció de les paraules. S’ha parlat de la influència de l’elecció del canal de comunicació i de com les xarxes socials poden canviar l’atenció directa realitzada fins fa poc temps. Per cloure la conversa, que ha estat dinamitzada per Montse Bertran, diplomada en Treball Social per la UdL; s’ha qüestionat el llenguatge professional del sector que, sovint, té connotacions negatives i de la necessitat de replantejar el propi llenguatge del Treball Social per afavorir aconseguir uns canvis efectius i de millora en les persones ateses. Utilitzar paraules com possibilitats, potencialitat, resiliència o millora en lloc d’altres com exclusió o risc social té, sens dubte, efectes positius. Repensar el llenguatge és repensar la praxi i, per tant, millorarà la tasca dels treballadors socials.
 
A la tarda, la jornada commemorativa es trasllada de l’Auditori del Centre de Cultures Transfronterer del Campus de Cappont al Cafè del Teatre de l’Escorxador on se celebra un acte en què els assistents intervindran amb un paper destacat. Els ponents conversen amb el públic de manera propera sobre temes rellevants pel sector i s’ha produït un intercanvi d’inquietuds, propostes o neguits entre tothom. L’acte es clausura amb la música de Pascual & els Desnatats, membres de la Terrasseta de Preixens.